LIVE TEXT | Război în Ucraina. Peste 500 de km pătrați au fost recuceriți la Herson, afirmă Zelenski. Doi ruși cer azil politic în SUA

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Peste 500 de km pătrați au fost recuceriți la Herson, afirmă Zelenski. Doi ruși cer azil politic în SUA

Este a 225-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Președintele Ucrainei afirmă că armata ucraineană a recucerit peste 500 de kilometri pătrați în regiunea Herson. Doi ruși cer azil politic în SUA.

Peste 500 de km pătrați au fost recuceriți la Herson, afirmă Zelenski Foto Profimedia

UPDATE 06:15 Peste 500 de km pătrați au fost recuceriți la Herson

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în timpul discursului său de joi seară, că armata ucraineană a reușit să recucerească peste 500 de kilometri pătrați în regiunea Herson.

"Noi informăm partenerii noştri despre ultimele manifestări ale terorii ruseşti. Despre loviturile cu rachete asupra Zaporojie şi a altor oraşe din Ucraina. Despre utilizarea dronelor iraniene împotriva oamenilor şi infrastructurii noastre. Din anumite motive, Iranul susţine că nu există drone de fabricaţie iraniană în Ucraina. Oamenii le văd pe cer. Le doborâm.

Dar ni se spune că se presupune că nu există drone iraniene în Ucraina. Ei bine, vom găsi modalităţi de a ne asigura că într-adevăr nu mai sunt. De asemenea, oferim informaţii despre mişcarea noastră în prima linie.

De la 1 octombrie, peste 500 de kilometri pătraţi de teritoriu şi zeci de aşezări au fost eliberate de referendumul fals rusesc şi stabilizate doar în regiunea Herson. Sunt succese şi în direcţia estică. Cu siguranţă va veni şi ziua în care vom raporta despre succesele din regiunea Zaporojie - în acele zone care sunt încă sub controlul ocupanţilor. Va veni ziua în care vom vorbi şi despre eliberarea Crimeei.

Această perspectivă este evidentă. De asemenea, este evident că mai este ceva de parcurs. Mai sunt multe de suportat, multe de făcut. Atât pentru ucraineni, cât şi pentru partenerii noştri - toţi cei care preţuiesc libertatea şi dreptul internaţional", a afirmat Zelenski.

UPDATE 03:00 Doi ruși, ajunși cu barca în Alaska, cer azil politic în SUA

Doi cetățeni ruși au ajuns marți pe insula St. Lawrence din vestul Alaskăi. Ei se află în custodia federală la Anchorage unde urmează să fie verificați. Cei doi cer azil politic în SUA.

Guvernatorul Alaskăi, Mike Dunleavy a declaratcă cei doi imigranți vor intra în procedura prevîzută de legislația referitoare la imigrație.

„Cine știe ce se va întâmpla în viitor dacă mai multe persoane din Rusia vor încerca să părăsească Rusia prin strâmtoarea Bering”, a declarat Dunleavy.

Biden nu exlude o întâlnire cu Putin

Președintele american Joe Biden nu exclude o întâlnire directă cu omologul său rus, Vladimir Putin.

„Asta rămâne de văzut”, le-a transmis Biden jurnaliștilor când a fost întrebat despre o posibilă discuție față în față cu președintele rus.

UPDATE 00:00 Forțele ucrainene anunță că au distrus peste jumătate din dronele iraniene folosite de ruși

Armata ucraineană a distrus 24 din cele 46 de drone kamikaze Shahed-136 pe care Rusia le folosește în război, din 29 septembrie, potrivit guvernului ucrainean. Apărarea antiaeriană a distrus nu mai puțin de 10 drone iraniene doar pe parcursul zilei de joi.

Zelenski afirmă că Ucraina trebuie să câștige războiul pentru a împiedica ca tancurile ruse să ajungă la Praga sau Varșovia

Zelenski a cerut din nou ajutor liderilor europeni pentru a împiedica tancurile ruse să avanseze spre Praga și Varșovia.

„Agresorul trebuie să fie pedepsit”, le-a transmis Volodimir Zelenski, prin videoconferință, celor 44 de lideri europeni prezenţi la Praga pentru prima reuniune a Comunităţii Politice Europene (CPE).

Anexările rușilor nu sunt valabile în conformitate cu dreptul internațional

Șeful agenției de supraveghere nucleară din cadrul ONU a anunțat că anexările făcute de ruși nu sunt acceptate de dreptul internațional.

„Suntem o organizație internațională. Ne ghidăm după dreptul internațional. Și, după cum știți cu toții foarte bine, anexările teritoriale nu sunt acceptate de dreptul internațional, de Carta ONU, de alte instrumente. Deci, acest lucru este foarte clar”, a declarat Rafael Grossi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat

2 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

3 Interesante amănunte / Într-o veche mină din Bihor zace cheia care poate salva Europa din dependența de China

4 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

5 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat